Poniedziałek,
16 Lipca 2018 r.

Imieniny obchodzą:
Andrzej, Benedykt,
Dzierżysław, Dziersław,
Eustachy, Eustachiusz, Faust,
Maria Magdalena, Marika,
Ostap, Ruta, Stefan

Do końca roku zostało 169 dni.

Co producent powinien wiedzieć:
 

  • Ilość podłoża przypadająca na 1 m2 powierzchni ogólnej pomieszczenia o wysokości 3-3,5 m nie powinna byś większa niż 32-48 kg (2-3 kostki). Przy mniejszej wysokości pomieszczenia ilość podłoża na 1 m2 powinna być proporcjonalnie mniejsza.


     
  • Podniesienie temperatury o 1°C powoduje wzrost produkcji CO2 o około 20%.
  • Wzrost temperatury o 1°C powoduje spadek wilgotności względnej i powietrza o 6%.
  • Wahania temperatury powodują skraplanie się wody na podłożu i owocnikach, co może powodować bakteriozy (owocniki zdeformowane żółknące - często żółknące, zamieranie zawiązków).


     
  • Wszystkie zimne powierzchnie hali powodują osuszanie powietrza przez kondensację pary wodnej.
  • Wpuszczenie zimnego powietrza (nawet o dużej wilgotności względnej) będzie powodowało jego ogrzanie i spadek wilgotności w hali uprawowej (szczególnie w okresie zimy przy dużych różnicach temperatur).
  • Wpuszczenie ciepłego powietrza nawet o niezbyt dużej wilgotności względnej może spowodować wzrost wilgotności w hali uprawowej oraz wykraplanie się wody na podłożu i owocnikach.
  • Pojawienie się kropelek na zawiązkach świadczy o zbyt wysokiej wilgotności powietrza.

     
  • Brązowienie brzegów kapeluszy owocników, a także zamieranie brązowienie zawiązków może świadczyć o zbyt niskiej wilgotności powietrza (także powstającej okresowo).
  • Zbyt szybki przepływ powietrza może powodować zasychanie grzybni w otworach powstawanie zawiązków pod folią. Zamieranie zawiązków owocników (zahamowanie wzrostu brązowienie), zbyt szybkie dojrzewanie owocników (owocniki o małych kapeluszach) - im szybszy przepływ powietrza tym większa powinna być jego wilgotność.

     
  • Obiektywnego i rzeczywistego pomiaru powietrza w pełnym zakresie można dokonać tylko przy użyciu psychrometru (dwa termometry; jeden "suchy", drugi "mokry", odczyt z tablicy psychrometrycznej).

     
  • Recyrkulacja powietrza (obieg wewnętrzny) jest niezbędnym, stałym elementem wentylacji hali uprawowej.

     
  • Wentylacja wyciągowa umożliwia uzyskanie łagodnego przepływu powietrza, a wentylacja nawiewna powoduje zwiększenie szybkości przepływu powietrza przy tej samej ilości koniecznych wymian powietrza w hali (należy stosować duże przekroje otworów i kanałów wentylacyjnych).

     
  • Zbyt wysokie stężenie CO2 może powodować powstanie zniekształconych zawiązków w postaci narośli, zamieranie już wykształconych zawiązków, deformacje owocników (długie i grube trzony) lub ich nie dorastanie do wielkości handlowej.
    /files/image/instrukcje/img_1095.jpg
     
  • Wystąpienie bakteriozy w czas e pierwszego rzutu może powodować osłabienie grzybni i w konsekwencji opóźnienie drugiego rzutu lub porażenie podłoża zieloną pleśnią.

     
  • Im wyższa jest temperatura wzrostu owocników tym więcej wymagają one światła.
  • Zmiana barwy owocników z ciemniejsze na jasną może świadczyć o ich przejrzeniu (owocniki są lekkie tzw. papierowe).
  • Owocniki przejrzałe, a także dorastające przy zbyt niskiej wilgotności powietrza bardzo intensywnie sypią zarodniki.

     
  • Owocniki należy zbierać w kępach i w tej postaci przechowywać w chłodni (dłużej zachowują świeżość), a cięcie i sortowanie wykonywać tuż przed ich wysyłką.

     
  • Po 2-3 cyklach uprawy następuje "zmęczenie" hali uprawowej i wzrasta niebezpieczeństwo porażenia uprawy przez choroby szkodniki.
Design Jankes | Powered by Quick.Cms | CMS | TYRMYCEL ® | Odwiedzin: 708